Lupus, Raynaud - medicina funcțională

Lupus sistemic, hipertensiune, Raynaud: studiu de caz, medicină funcțională

Afecțiuni

Jesse, în vârstă de 40 de ani, a fost diagnosticat cu Lupus și Raynaud. La o lună de utilizare a Prednisonului (prescris pentru lupus), a început să aibă insomnie și dormea 2-4 ore/noapte. Din cauza lipsei de somn, avea dureri de cap dimineața și a fost diagnosticat cu hipertensiune arterială.

Anunțuri publicitare

Boala Raynaud, cunoscută și sub denumirea de fenomen Raynaud-primar sau secundar, este o afecțiune care afectează mai ales degetele de la mâini și de la picioare prin vasospasmul episodic al microcirculației și arterelor mici, reducând fluxul sanguin în zonele afectate.

Deși nu are o cauză detectabilă, este frecvent asociată sau secundară bolilor autoimune. Când se prezintă în absența unei afecțiuni autoimune primare, îi lipsesc orice markeri de laborator definitivi pentru inflamație sau anticorpi antinucleari.

Din articolul “Jesse’s Healing Journey With Lupus and Raynaud’s: An Integrative Medicine Case Study”, de Dr. Kelsie Lazzell ND, DC

Raynaud, Lupus sistemic, Hipertensiune, Insomnie

Jesse era un bărbat de 40 de ani când a fost adus de soția sa pentru agravarea simptomelor lupusului, odată cu debutul recent al fenomenului Raynaud cu două luni înainte. El a fost diagnosticat cu Lupus cu doi ani în urmă și a răspuns slab la utilizarea prednisonului pe termen lung.

Cu două luni înainte de a ne vizita, el a început să experimenteze amorțeală, urmată de durere extremă la mai multe degete de la ambele mâini în timp ce îndepărta zăpada. Reumatologul său l-a diagnosticat cu Raynaud și i-a spus să poarte mănuși și îmbrăcăminte călduroasă pentru a preveni declanșarea de vasospasm de răceală.

Anunțuri publicitare

De atunci, boala Raynaud s-a răspândit la mai multe degete de la ambele picioare și a trebuit să-și ia concediu de la locul de muncă de camionagiu pe distanțe lungi, deoarece încălzirea neregulată a camionului a declanșat puternic vasospasmul.

El a evaluat durerea care apare în cifre cu 8/10. M-a stresat foarte tare că are o toleranță foarte mare la durere, dar această senzație era aproape insuportabilă.

Istoric suplimentar

Jesse luase prednison pe termen lung pentru diagnosticul de lupus cu doi ani în urmă. La patru săptămâni de la utilizarea prednisonului, el a început să se confrunte cu insomnie și să doarmă în medie 2-4 ore noaptea, ceea ce a fost doar agravat de programul său neregulat de lucru.

Din cauza insomniei, a început să aibă dureri de cap dimineața și a fost, de asemenea, diagnosticat cu hipertensiune arterială.

La șase luni de la începutul tratamentului cu prednison, a început să se confrunte, de asemenea, cu balonări și eructații frecvente după mese. Drept urmare, a evitat să consume alimente în timpul zilei, mâncând o cină mare de fast-food în jurul orei 20.00. Soția lui a spus că eructa atât de des în somn, încât îl trezea și contribuia, de asemenea, la insomnia lui continuă.

Din moment ce nu era la serviciu cu o lună înainte de vizita noastră, lua un pui de somn zilnic, mânca un mic dejun și o cină gătite acasă și mergea zilnic pe banda de alergare. Începuse să simtă că sănătatea sa s-a îmbunătățit în general odată cu aceste schimbări și dorea să continue să susțină progresul.

Anunțuri publicitare

Analize inițiale

AnalizeValori optime de referințăValorile inițiale ale pacientului
TSH0.40-4.50 mIU/L4.02
T4 liber0.9-2.2 ng/dL1.55
T3 liber2.3-4.2 pg/mL2.3
HomocisteinaBărbat<11,4 umol/L
Femeie <10,4 umol/L
11.3
DHEA-S74 – 617 mcg/dL129
CortizolInterval de referință: colectare dimineața (7,00-9,00)
4,0 – 22 mcg/dl
6.6 – colectare ora 7,32 dimineața
B12200-1100 pg/mL209
Acid metilmalonic87-318 nmol/L378 (Crescut)
Testosteron liber35,0 – 155 ng/dL57.6
Testosteron total, Bărbați, adult250 – 827 ng/dL311
Testul ANA<1:40 Negativ
>1:80 Crescut
1:1640 (Crescut)
Rata de sedimentare, Westergren<sau=15 mm/h27 (Crescut)

hsCRP< 1mg/L : risc scăzut
1- 3 mg/L : risc moderat
> 3 mg/L : risc crescut
Retestare după 1-2 săptămâni pentru
a exclude infecția sau inflamația
>10 Valoarea crescută după retestare
poate fi asociată cu inflamația sau infecția
6.8 (Crescut)
Fier, Total50 – 195 mcg/dL176
Vitamina D30 – 100 ng/dL28 (Scăzut)
Antigen Epstein Barr (IgG)<9.00 U/mL Negativ
>10.99U/mL Pozitiv
<9.00 U/mL
Hemoglobină A1c% din Total Hgb<5.75.6
InsulinăInterval de referință< sau =19.6 19.0
Tensiune arterială<120/80 mm Hg133/87 (Crescut)

Rezultate complete ale testului scaunului

  • IgA secretorie 2.354 și ușor crescută
  • Disbioză ușoară observată
  • Elastaza pancreatică scăzută: 120
  • Produse ușor crescute de degradare a proteinelor și total de grăsimi fecale
  • Ieșire SCFA slabă cu n-butirat foarte scăzut
Anunțuri publicitare

Interpretarea analizelor

Analizele de sânge ale lui Jesse au arătat nutrienți multipli de nivel scăzut care ar putea afecta puternic nivelurile inflamatorii în curs. Vitaminele D și B12 sunt scăzute, acidul metilmalonic crescut și homocisteină crescută [la limita superioară a intervalului].

Starea nutrienților este crucială atunci când se reduc nivelurile inflamatorii în curs care contribuie la autoimunitate. De asemenea, este important să sprijinim sistemul suprarenal și producția de hormoni. Aceste zone au prezentat, de asemenea, un număr scăzut din punct de vedere funcțional, observat cu DHEA, cortizol de dimineață, testosteron și o conversie slabă T4-T3 observată cu un T3 liber la limită scăzut și TSH crescut funcțional.

Această disfuncție endocrină observată la tiroidă și suprarenale, combinată cu insomnie și alimentație proastă, contribuie probabil la hipertensiune arterială.

Sunt prezente niveluri inflamatorii, ANA arătând o creștere foarte mare, urmată de hsCRP [proteina C-reactivă] și o rată de sedimentare crescute. Inflamația a fost, de asemenea, prezentă în panoul scaunului pacientului, iar inflamația gastrointestinală este un factor binecunoscut care contribuie la inflamația sistemică și la debutul și progresia bolii autoimune.

Anunțuri publicitare

Panoul de scaun al lui Jesse a arătat, de asemenea, suport bacterian comensal scăzut și acizi grași cu lanț scurt scăzut, ambele probabil legate de dieta lui pe termen lung, lipsită de fibre și nutrienți pe bază de plante. Lipsa acizilor grași cu lanț scurt contribuie în continuare la creșterea IgA secretorie și la stimularea inflamației, care împiedică creșterea bacteriană comensală ideală și alimentează un cerc vicios.

Procesele sale digestive arată o producție enzimatică slabă, cu elastază pancreatică scăzută și proteine ​​și grăsimi ridicate, indicând un nivel scăzut de acid în stomac și producție slabă de bilă. Aceste disfuncții enzimatice pe termen lung vor duce la o lipsă continuă de absorbție a nutrienților, progresând în continuare spre dezechilibre cauzate de deficiența de nutrienți.

Tratament de medicină funcținală

Datorită alimentației cronice sărace a pacientului, macronutrienții ideali și porțiile pe farfurie au fost abordate și conturate. Glucoza și insulina pacientului au fost, de asemenea, crescute la limită, așa că dieta a fost discutată intens ca factor de bază și trebuie susținută prin 3 mese complete, fără gustare între ele. S-a recomandat o dietă antiinflamatoare, care s-a concentrat pe alimente integrale și pe carne slabă și pește, evitând lactatele nefermentate, grâul/glutenul și zahărul.

Anunțuri publicitare

Pentru a optimiza aportul de nutrienți, a fost introdusă și o doză mare de multivitamine cu niveluri adecvate de iod și seleniu pentru a sprijini conversia tiroidiană T4-T3. Suplimentarea cu vitamina D3 10.000 UI timp de 2 săptămâni, apoi redus la 6.000 UI până la retestare.

Sănătatea intestinală a fost susținută printr-un probiotic nocturn de 60 de miliarde de CFU și 1 porție zilnică de alimente fermentate, concentrându-se în același timp pe surse mari de polifenoli pentru a susține creșterea bacteriană ideală.

10 grame de pudră de L-Glutamină și 1.000 mg capsule de turmeric au fost, de asemenea, incluse pentru a susține sănătatea mucoasei intestinale și pentru a ajuta la furnizarea de sprijin antiinflamator markerilor inflamatori crescuți, atât din panoul de scaun, cât și din analizele de sânge.

Pentru a susține căile cortizolului/suprarenale și hormonale ale lui Jesse, a fost recomandată rădăcină suplimentară de Maca de două ori pe zi, pe stomacul gol. Am discutat, de asemenea, despre igiena adecvată a somnului, orele regulate de somn/trezire, soarele de dimineață devreme și antrenamentele și evitarea somnului. Respirația/meditația a fost, de asemenea, recomandată dimineața și seara pentru a ajuta la susținerea ciclurilor regulate de somn-veghe.

Anunțuri publicitare

Mâncarea atentă a fost revizuită și tehnicile pentru a susține producția optimă de acid din stomac. De asemenea, am convenit să aducem câțiva mililitri de apă amestecată fie cu suc proaspăt de lămâie, fie cu oțet de mere cu 20 de minute înainte de masă pentru o producție optimă de HCl și bilă.

După 1 lună tratament

După 1 lună de tratament, am avut o convorbire rapidă la telefon, iar Jesse a raportat că era descurajat deoarece urmărea planul de tratament și nu a observat nicio schimbare, dar a fost încurajat să respecte recomandările, deoarece vindecarea corpului era un proces lent.

4 Luni mai târziu

Când ne-am întâlnit pentru a repeta analizele după 4 luni, energia îi crescuse, avea mult mai puține dureri corporale și articulare și a avut doar 2 episoade de Raynaud în ultimele 8 săptămâni, care au apărut doar la 2 degete de la o mână, iar intensitatea și durata episoadelor s-au redus semnificativ. Dormea 6-8 ore pe noapte, iar tensiunea arterială la cabinet era de 117/80 mmHg.

Anunțuri publicitare
AnalizeValori optime de referințăValorile inițiale
TSH0.40-4.50 mIU/L4.023.35
T4 liber0.9-2.2 ng/dL1.55
T3 liber2.3-4.2 pg/mL2.310.7
HomocisteinaBărbat<11,4 umol/L
Femeie <10,4 umol/L
11.3
DHEA-S74 – 617 mcg/dL129152
CortizolInterval de referință: colectare dimineața (7,00-9,00)
4,0 – 22 mcg/dl
6.6 – colectare ora 7,32 dimineața8.2
B12200-1100 pg/mL209664
Acid metilmalonic87-318 nmol/L378 (Crescut)311
Testosteron liber35,0 – 155 ng/dL57.678.5
Testosteron total, Bărbați, adult250 – 827 ng/dL311432
Testul ANA<1:40 Negativ
>1:80 Crescut
1:1640 (Crescut)1:1640 (Crescut)
Rata de sedimentare, Westergren<sau=15 mm/h27 (Crescut)16 (Crescut)

hsCRP< 1mg/L : risc scăzut
1- 3 mg/L : risc moderat
> 3 mg/L : risc crescut
Retestare după 1-2 săptămâni pentru
a exclude infecția sau inflamația
>10 Valoarea crescută după retestare
poate fi asociată cu inflamația sau infecția
6.8 (Crescut)2.7 (Crescut)
Fier, Total50 – 195 mcg/dL176Nu s-a repetat
Vitamina D30 – 100 ng/dL28 (Scăzut)51
Antigen Epstein Barr (IgG)<9.00 U/mL Negativ
>10.99U/mL Pozitiv
<9.00 U/mLNu s-a repetat
Hemoglobină A1c% din Total Hgb<5.75.65.4
InsulinăInterval de referință< sau =19.6 19.017.2
Anunțuri publicitare

Analizele sale au arătat normalizarea completă a deficiențelor sale anterioare de nutrienți și a sistemelor de organe afectate. Funcția tiroidiană s-a normalizat, iar testosteronul s-a îmbunătățit ușor, la fel ca DHEA și cortizolul, arătând că glandele suprarenale au răspuns la tratament.

În acest moment, am eliminat probioticul și glutamina și am redus curcuma la o doză de întreținere de 500 mg pentru a continua să susținem hsCRP crescut, rata de sedimentare și titrul ANA. El a fost instruit să continue rădăcina de maca și multivitamine pentru a susține în continuare suprarenalele. Jesse a reușit să-și reducă consumul de prednison după cum a fost necesar, nu a folosit nici o dată în cele 6 săptămâni înainte de vizita noastră de urmărire.

Sănătatea lui digestivă se îmbunătățise, de asemenea, mult. Balonarea nu mai era prezentă și nu avea nicio eructație sau senzații de digestie întârziată. Mișcările sale intestinale deveniseră mult mai sănătoase cu dieta sa bogată pe bază de plante și chiar slăbise 14 kilograme în cele 4 luni de la începutul protocolului. Acum avea o slujbă obișnuită de birou 9-15 și se bucura de consecvența și stilul de viață mai puțin stresant.

Rezumat

Cazul lui Jesse este un exemplu excelent de stil de viață drastic și introducere a suplimentelor care au rezultate de impact asupra simptomelor și rezultatelor de laborator ale pacientului.

De asemenea, ajută la prezentarea sprijinului pe care nivelurile de nutrienți de bază îl pot oferi în optimizarea funcției și a comunicării sistemului de organe, ceea ce este esențial pentru un sistem endocrin sănătos.

Anunțuri publicitare

Modificările dietei care au fost făcute vor ajuta la susținerea rezultatelor pe termen lung, cu scopul de a reduce suplimentele și de a se baza în principal pe dietă pentru susținerea nutrienților pe termen lung.

Sursa: rupahealth.com/post/raynauds-case-study

Anunțuri publicitare
Anunțuri publicitare

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.